Απαντήσεις στην παραπάνω ερώτηση
Δώστε και εσείς μια απάντηση! Ακύρωση απάντησης
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
Kατηγορίες
- Shopping
- Αθλητισμός
- Αστεία
- Αυτοκίνητο – Μοτοσυκλέτα – ΜΜΜ
- Γλώσσα – Λογοτεχνία
- Γονείς – Παιδιά
- Δημόσιες υπηρεσίες
- Διασκέδαση – Ψυχαγωγία
- Διατροφή – Άσκηση
- Διάφορα
- Εκπαίδευση
- Επιστήμες – Τεχνολογία – Μαθηματικά προβλήματα
- Εργασία
- Ζώα – Κατοικίδια
- Μουσική
- Νέα – Εκδηλώσεις – Επικαιρότητα
- Οικονομία – Επιχειρήσεις
- Ομορφιά – Στυλ
- Παιχνίδια
- Περιβάλλον
- Πολιτική – Κοινωνία
- Πολιτισμός – Ιστορία
- Προτάσεις επιχειρήσεων – υπηρεσιών
- Σπίτι – Κήπος
- Σχέσεις
- Ταινίες – Σειρές
- Ταξίδια
- Τηλεόραση – Τύπος
- Υγεία
- Υπολογιστές – Internet – Τηλεπικοινωνίες
- Φαγητό – Ποτό – Μαγειρική
- Χόμπι – Ελεύθερος χρόνος
- Χρήσιμα στα γρήγορα…
Πρόσφατα άρθρα
Πρόσφατα σχόλια
- Γιάννης στο Ποια πλατφόρμα κρατήσεων να επιλέξω?
- Κόστος τσιντος στο πως διαγραφομαι απο την αυτοματη ανανεωση πακετου whats up
- @@@@ στο Με καλει στο κινητό μου ο αριθμός 1399. Περί τίνος πρόκειται;
- Πετρος2τρια2 στο Πως μαθαίνω πόσα λεπτά έχω στο what’s up?
- Ανώνυμος στο πως διαγραφομαι απο την αυτοματη ανανεωση πακετου whats up
Ιστορικό
- Σεπτέμβριος 2024
- Σεπτέμβριος 2022
- Δεκέμβριος 2021
- Μάιος 2021
- Απρίλιος 2021
- Φεβρουάριος 2020
- Οκτώβριος 2019
- Μάρτιος 2019
- Φεβρουάριος 2019
- Ιανουάριος 2019
- Οκτώβριος 2018
- Ιούλιος 2018
- Οκτώβριος 2017
- Νοέμβριος 2016
- Μάιος 2016
- Μάρτιος 2016
- Δεκέμβριος 2015
- Σεπτέμβριος 2015
- Φεβρουάριος 2015
- Οκτώβριος 2014
- Ιούνιος 2014
- Απρίλιος 2014
- Μάρτιος 2014
- Φεβρουάριος 2014
- Δεκέμβριος 2013
Στο άρθρο αυτό θα περιγράψω τον βασικό-αρχικό εξοπλισμό που χρειάζεται κάποιος για να ασχοληθεί με την τεχνική του spinning. Σκοπός είναι να αποφύγουν κάποιοι τα λάθη που έκανα και εγώ και άλλα άτομα στην αρχική αγορά εξοπλισμού. (Μέρος Α).
Ένα ρητό λέει οτι: ότι αγοράσεις φτηνά στην αρχή θα το πληρώνεις διπλά μετά με την αγορά εκ νέου.
Από την άλλη θα μου πείτε δεν θέλω να αγοράσω ακριβά πράγματα για κάτι το οποίο δεν γνωρίζω αν θα μου αρέσει και αν θα το συνεχίσω οπότε γιατί να επενδύσω σε κάτι που μπορεί να μην ασχοληθώ. Θα προτείνω λοιπόν «σωστό» εξοπλισμό, ούτε άριστο-ακριβό αλλά ούτε και «λάθος» εξοπλισμό που θα είναι οικονομικός. Ότι πω είναι καθαρά δική μου πρόταση και μπορώ να προτείνω και συγκεκριμένη μάρκα και μοντέλα σε όποιον επιθυμεί. Δεν το κάνω στο άρθρο για ευνόητους λόγους.
Ο εξοπλισμός που θα παρουσιάσω είναι ο «σωστός» για να ξεκινήσει κάποιος την τεχνική αυτή αλλά και να μπορεί να συνεχίσει για αρκετό καιρό μέχρι να θελήσει να αναβαθμιστεί σε κάτι καλύτερο ή που πιθανός να καλύπτει τις δικές του προσωπικές ανάγκες καλύτερα. Δεν θα χρειαστεί όμως να αγοράσει ξανά εξοπλισμό όταν γνωρίσει την τεχνική και αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το spinning (όπως έκανα εγώ).
ΚΑΛΑΜΙ:
Το καλάμι πρέπει να είναι ελαφρύ γιατί λόγω των συνεχόμενων ρίψεων και λόγω του οτι το κρατάμε συνέχεια στο χέρι μας και δεν το ακουμπάμε κάπου, πρέπει να μας είναι ξεκούραστο και εύχρηστο. Το μήκος του πρέπει να είναι κάτι ενδιάμεσο, ούτε πολύ μακρύ ,για να μπορούμε να το κρατάμε σε διεύθυνση προς τα πόδια μας και να μπορούμε να εκτελούμε κινήσεις με τον καρπό μας σε διαφόρους τόπους, βράχια, παραλία, λιμάνια, μπλόκια, κλπ. Αλλά δεν πρέπει να είναι και πολύ κοντό γιατί δεν θα έχουμε καλές βολές ώστε να στείλουμε τα τεχνητά μας όσο μακριά χρειάζεται. Άρα κοιτάμε ένα καλάμι με μήκος από 2.4 μέχρι 2.7μέτρα.
Άλλο ένα κριτήριο είναι και το ύψος το δικό μας που πρέπει να συμβαδίζει με την επιλογή που θα κάνουμε για να μπορούμε να το χειριστούμε εύκολα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι καλαμιών με τους πιο διαδεδομένους τα τηλεσκοπικά και τα δίσπαστα. Τα τηλεσκοπικά για να κλείσουν, το ένα στέλεχος μπαίνει μέσα στο άλλο ενώ στα δίσπαστα το καλάμι αποτελείται από 2 κομμάτια όπου μπαίνει το ένα μετά το άλλο. Προτιμήστε κάποιο δίσπαστο αντί του τηλεσκοπικού που έχει το θετικό της εύκολης μεταφοράς διότι τα περισσότερα δίσπαστα συμπεριφέρονται πιο καλά κατά τη διάρκεια μιας μάχης με ένα ψάρι. Επιπλέον κάνουν τον χειρισμό τον τεχνητών πιο εύκολο και όλα αυτά με το δεδομένο οτι τα περισσότερα δίσπαστα της οικονομικής κατηγορίας είναι πιο «ντούρα» σε σχέση με τα αντίστοιχα τηλεσκοπικά.
Με τον όρο «ντούρο» θέλω να περιγράψω τα χαρακτηριστικά της παραβολικότητας και της δράσης της μύτης του καλαμιού (μύτη = το τελευταίο κομμάτι πάνω πάνω ). Με αυτούς τους όρους χαρακτηρίζουμε πόσο λυγίζει η μύτη του καλαμιού όταν πιάσουμε κάποιο ψάρι, μέχρι ποιο σημείο λυγίζει, και πόσο γρήγορα επανέρχεται στη αρχική της θέση όταν την αφήσουμε. Όσο πιο σκληρή η μύτη, άρα επανέρχεται πιο γρήγορα στην ταλάντωση, τόσο πιο εύκολα κοντράρουμε και ζορίζουμε το ψάρι κατά τη μάχη. Τι κερδίζουμε με αυτό το χαρακτηριστικό?, δεν επιτρέπουμε στο ψάρι να δώσει τη μάχη του όπως θα ήθελε, άρα το κουράζουμε και μειώνουμε τις πιθανότητες να το χάσουμε.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που έχουν τα καλάμια και πρέπει να μελετήσουμε είναι το casting weight (CW). Αυτό υποδεικνύει τα όρια του βάρους των τεχνητών που μπορεί να πετάξει το καλάμι χωρίς τον φόβο να σπάσει ή να πάθει κάποια ζημιά. Αυτό το νούμερο ορίζεται από τον κατασκευαστή και παίρνει τιμές από 2γρ μέχρι και 60γρ με τα κυριότερα να κυμαίνονται από 10γρ μέχρι 30γρ., οπότε ένα CW 10-30 ή 5-25 ή 10-40 μας κάνει μια χαρά. Τα περισσότερα τεχνητά που θα πετάξουμε θα είναι το πολύ μέχρι 30γρ οπότε με ένα cw μέχρι 30γρ είμαστε καλυμμένοι.
Τιμές: Από 30 μέχρι 60 ευρώ για κάποιο αξιόπιστο καλάμι που θα μας συντροφεύει στα πρώτα βήματα της τεχνικής αυτής.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ:
Ο μηχανισμός θα είναι μεγέθους από 2000 μέχρι 3500. Και με 4000 κάνεις spinning αλλά δεν τον προτείνω. Τα νούμερα αυτά αναφέρονται στο μέγεθος του μηχανισμού και κατά συνέπεια στην χωρητικότητα που μπορεί να γεμίσει με πετονιά ή νήμα. Και εδώ το βάρος θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο διότι ο μηχανισμός μαζί με το καλάμι πρέπει να μην έχουν μεγάλο βάρος κάνοντας έτσι την πολύωρη ενασχόληση με το ψάρεμα κουραστική και επίπονη.
Πρέπει να φτιάξουμε ένα σύνολο(καλάμι-μηχανισμό) που δεν θα μας απασχολήσει όσες ώρες και αν ψαρεύουμε.
Πρέπει να είναι μιας σχετικά καλής ποιότητας διότι σε αυτή την τεχνική όπου μαζεύουμε και πετάμε συνεχόμενα τα ψαράκια μας, ο μηχανισμός δουλεύει ασταμάτητα οπότε το πικάπ πρέπει να λειτουργεί σωστά, και να έχει μια ομαλή και γλυκιά λειτουργία, πράγμα που συναντούμε στα ποιοτικά μηχανάκια.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να συμπεριλάβουμε στην έρευνά μας πριν την αγορά είναι αν ο μηχανισμός που θα επιλέξουμε είναι κατάλληλος και για χρήση νήματος, και αυτό διότι αν ασχοληθούμε σοβαρά με αυτή την τεχνική, τότε κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του νήματος έναντι της πετονιάς και θα θελήσουμε να γεμίσουμε την μπομπίνα του μηχανισμού μας με νήμα.
Αλλά αργότερα αυτό , στην αρχή ξεκινάμε με μια πετονιά λεπτή και καλής ποιότητας!
Ο μηχανισμός θα ανήκει στην κατηγορία μπροστινών φρένων και αυτό διότι εκτός από το μικρότερο μέγεθος αυτών των μηχανισμών , είναι και πιο εύκολοι στον χειρισμό τους όταν έχουμε πιάσει ένα ψάρι και θέλουμε να αυξομειώσουμε τα φρένα στον μηχανισμό μας. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν μπορούμε να ψαρέψουμε με ένα μηχανάκι με πίσω φρένα αλλά λέμε πιο είναι το πιο βολικό για τους περισσότερους!
Όσο περισσότερα ρουλεμάν έχει ένας μηχανισμός τόσο το καλύτερο λένε και θα συμφωνήσω τονίζοντας ότι δεν είναι και κριτήριο βασικό αυτό σε πρώτο στάδιο!
Περνάμε στο οικονομικό τώρα , με κόστος 50-70 ευρώ μπορούμε να βρούμε στην Ελληνική αγορά κάποιον αξιόλογο μηχανισμό που να καλύπτει τις παραπάνω απαιτήσεις! Από εμάς θα χρειαστεί μόνο την περιοδική συντήρηση που δεν κοστίζει σε χρήμα παρά μόνο σε χρόνο, που αξίζει όμως να αφιερώνουμε μετά από κάθε ψάρεμα για να τον έχουμε σε άριστη κατάσταση για αρκετά χρόνια.
Γοργογιάννης Θάνος
Was this answer helpful?
LikeDislikeΣτο άρθρο αυτό θα περιγράψω τον βασικό-αρχικό εξοπλισμό που χρειάζεται κάποιος για να ασχοληθεί με την τεχνική του spinning. Σκοπός είναι να αποφύγουν κάποιοι τα λάθη που έκανα και εγώ και άλλα άτομα στην αρχική αγορά εξοπλισμού. (Μέρος B)
ΠΕΤΟΝΙΑ:
Αν και οι περισσότεροι σε αυτή την τεχνική χρησιμοποιούν νήμα για να γεμίσουν τον μηχανισμό τους , μαζί με αυτούς και εγώ, και δεν το αλλάζω κιόλας, παρόλαυτα θα προτείνω για αυτούς που ξεκινάνε τώρα το spinning να γεμίσουν την μπομπίνα τους με πετονιά.
Μια διάμετρος κοντά στα 0.25 καλής ποιότητας είναι οτι πρέπει. Το καλής ποιότητας το τονίζω διότι επειδή ρίχνουμε και μαζεύουμε συνέχεια το τεχνητό ψαράκι μας η πετονιά ταλαιπωρείται και φθείρεται πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη τεχνική άρα πρέπει να έχει καλή αντοχή. Επιπλέον μια ποιοτική πετονιά θα έχει λιγότερη ελαστικότητα και λιγότερη μνήμη, και θα μας δημιουργεί πιο σπάνια προβλήματα με μπλεξίματα κατσαρώματα κλπ.
Για να διαλέξουμε διατομή 2 πράγματα έχουμε στο νου μας, μιας μικρής διατομής πετονιά θα μας επιτρέψει να στείλουμε πιο μακριά το τεχνητό λόγο μικρότερης τριβής και αντίστασης στον αέρα , αλλά μιας μεγαλύτερης διατομής θα αντέξει πιο σίγουρα την κόντρα με ένα αξιόλογο ψάρι και θα αντέξει περισσότερο σε πιθανά τριψίματα της με βράχια η οτι άλλο. Άρα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή ώστε να ικανοποιούνται όσο το δυνατό και τα 2 χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει. Η δικιά μου η πρόταση είναι τα 0.25μμ. Το πόσα μέτρα θα βάλουμε εξαρτάται από τον μηχανισμό μας, κάθε μπομπίνα αναφέρει πάνω την χωρητικότητα που μπορεί να δεχτεί από κάθε διάμετρο.
ΤΕΧΝΗΤΑ:
Για αρχή 4-5 τεχνητά μας είναι αρκετά. Εδώ καλό είναι να αξιοποιήσουμε την συμβουλή κάποιου πιο έμπειρου για την επιλογή των πρώτων μας τεχνητών και αυτό διότι μπορεί να μας προτείνει κατευθείαν, (χωρίς πειραματισμό δικό μας) μερικά τεχνητά που αποδεδειγμένα «δουλεύουν» και είναι πετυχημένα! Η αλήθεια είναι οτι στο τεχνητό εμείς δίνουμε ζωή και το κάνουμε να «φαίνεται » σαν ζωντανό αλλά αρκετά τεχνητά δουλεύουν από μόνα τους χωρίς να απαιτούν ειδικούς χειρισμούς από εμάς. Αυτό κάνει τα πρώτα μας βήματα λίγο ποιό εύκολα!
Μπορεί να έχουμε και το καλύτερο τεχνητό αλλά να μην το δουλεύουμε σωστά και να μην πιάσει ψάρι ποτέ αλλά εδώ λέμε για την περίπτωση που χωρίς μεγάλη προσπάθεια από μέρους μας και χωρίς τις γνώσεις, να έχουμε ένα τεχνητό με ρεαλιστική κίνηση στο νερό ικανό να προσελκύσει κάποιο ψάρι θηρευτή να του επιτεθεί.
Τα πρώτα ερωτήματα που θα σκεφτεί ο καθένας μας όταν αντικρίσει έναν τοίχο γεμάτο τεχνητά δολώματα μέσα σε ένα μαγαζί, και αφού τα χαζέψει λίγο, είναι : Τι σχήμα? τι χρώμα? τι βάρος να πάρω και πόσα???
Αν δεν έχετε μαζί σας κάποιον πιο έμπειρο, (μην ρωτήσετε τον μαγαζάτορα, εκτός και αν τον εμπιστεύεται τόσο αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο οτι θα ξέρει), μερικοί βασικοί κανόνες είναι οι εξής. Διαλέξτε ένα ψαράκι από κάθε «είδος» τεχνητού. Δηλ άλλα είναι επιπλέοντα, άλλα βυθιζόμενα , άλλα έχουν έντονη κίνηση , άλλα δεν έχουν γλώσσα! Πάρτε ένα από κάθε είδος , δεν είναι πολλά μην τρομάζετε και από χρώματα επιλέξτε και φυσικούς χρωματισμούς ψαριών αλλά και κάποιο έντονο που να κάνει μπάμ από μακριά!
5 ψαράκια είναι καλά για αρχή μέχρι να δείτε την πλεύση που έχει το καθένα και να μάθετε να τα δουλεύετε όλα και να αποφασίσετε τι σας αρέσει περισσότερο ΑΝ και το ζητούμενο είναι άλλο, τι αρέσει στα ψάρια και όχι σε εμάς! Εδώ θα προσθέσω μια φράση που είχα διαβάσει κάπου που μου διαφεύγει αυτό το κάπου αυτή τη στιγμή ,»Τα τεχνητά πρώτα πιάνουν τον ψαρά και μετά το ψάρι» και δυστυχώς είναι αλήθεια, θα το καταλάβετε με τον καιρό όταν κολλήσετε και εσείς με αυτή την μαγευτική τεχνική!
Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να έχετε στο νου σας είναι τα ψαράκια που θα διαλέξετε να είναι μέσα στα όρια του καλαμιού σας. Το καλάμι πχ γράφει κάπου πάνω του CV 10-30 αυτό εννοεί οτι μπορεί να πετάξει τεχνητό από 10γρ μέχρι 30 μέγιστο! Αν εμείς κάνουμε βολή με τεχνητό που έχει μεγαλύτερο βάρος ρισκάρουμε να κάνουμε ζημιά στο καλάμι μας.
Το κάθε τεχνητό αναφέρει το βάρος του πάνω στο κουτί και το μήκος του.
Κόστος για τα τεχνητά περίπου 50-60 ευρώ με το κάθε ένα να κυμαίνετε από 10 μέχρι 13 ευρώ.
ΑΠΟΧΗ:
Για το τέλος άφησα ένα αξεσουάρ που πολλοί το θεωρούν περιττό στα πρώτα τους βήματα και μη σας πω και στα επόμενα. Εγώ θα σας πώ οτι πρέπει να μας γίνει η απόχη πιο βασικό αξεσουάρ και από το καλάμι μας! Πρώτα θα παίρνουμε την απόχη και μετά το καλάμι και ας την φέρνουμε πίσω όπως ακριβώς την πήραμε κάθε φορά που πήγαμε για ψάρεμα και ας βαριόμαστε να την κουβαλάμε! Συνολικά μπορεί 9 στις 10 φορές που θα πάμε για ψάρεμα να πούμε στο τέλος οτι τσάμπα και άδικα την κουβαλούσαμε!
Όμως αυτή την 1 φορά στις 10 που θα την χρειαστούμε, αν δεν την έχουμε και χάσουμε το ψάρι ακριβώς μπροστά μας ,αφού το έχουμε νικήσει στην προηγούμενη μεταξύ μας μάχη και το χάσουμε για λόγο χαζό και «αστείο» εκεί είναι που θα τρελαθούμε από τα νεύρα μας και θα αραδιάσουμε οτι κατάρα και «γαλλικό» γνωρίζει ο καθένας μας! Εκείνη τη στιγμή θα δούμε οτι όλο αυτό που κτίζαμε τόσο καιρό με τόσο κόπο και ξενύχτι και κρύο, και που επιτέλους απέδωσε καρπό και μας αντάμειψε , τελικά το πετάμε σαν να μην μας αξίζει κάτι τέτοιο και μας στερεί την μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση λίγο πριν το τέλος!
Δεν αξίζει φίλοι μου να νιώσετε αυτό το συναίσθημα και γιαυτο γράφω αυτές τις γραμμές για αυτό το απλό αξεσουάρ! Δεν χρειάζεται να πάθουμε- (όλοι μας)- για να μάθουμε!!!
Η απόχη λοιπόν θα χρειαστεί όταν έχουμε φέρει το ψάρι κοντά μας κάτω από τα πόδια μας και η λεπτή πετονιά δεν μας επιτρέπει να σηκώσουμε το ψάρι έτσι με το καλάμι, γιατί εκτός από πετονιές, και καλάμια έχουν σπάσει στην προσπάθεια να σηκωθεί το ψάρι έξω από το νερό, οπότε το φέρνουμε κοντά μας και αφού το βάλουμε στην απόχη, μετά το σηκώνουμε έξω από το νερό.
Σε αυτό το σημείο θα προτείνω απόχη με κάποια χαρακτηριστικά που δεν είναι ανάγκη για αρχή να ψάξετε για τέτοια απόχη, αλλά εγώ το αναφέρω. Απόχες με το κλασσικό διχτάκι δεν θα μας βολέψουν γιατί όταν βάλουμε το ψάρι που θα έχει στο στόμα του το τεχνητό μας , θα βγάλουμε το ψάρι εύκολα αλλά οι σαλαγκιές από το τεχνητό μας θα μπλεχτούν άσχημα με το διχτάκι στερώντας μας πολύ και πολύτιμο χρόνο μέχρι να τις ξεμπλέξουμε για να συνεχίσουμε το ψάρεμά μας! Η λύση , απόχη με δίχτυ από πετονιά η όσο πιο μεγάλο μάτι (μεγάλη τρύπα) στο κλασσικό διχτάκι.
Καλές αγορές και καλό ψαρευτικό ξεκίνημα!
Γοργογιάννης Θάνος
Was this answer helpful?
LikeDislikeΠολυ ωραιο το αρθρο. Αμα βαλω οπως αναφερατε 0.25 διαμετρο πετονια για παραμαλο τι διαμετρος θα βαλω;
Was this answer helpful?
LikeDislikeΑυτή η σελίδα θεωρήθηκε ότι είναι σωστή
Φίλε μου.Αν θες πες μου ένα σετ σπινινγκ,δηλαδή καλάμι και μιχανακι ζυγισμένα,τα ψαράκια τεχνητά που έχω,είναι από 3,5εως 14g, Είμαι καινούργιος στο ψάρεμα! Μου αρέσει όμως το σπινινγκ το lrf συγκεκριμένα.Σε Ευχαριστώ
Was this answer helpful?
LikeDislike