Παράξενα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις σας!
Απαντήσεις στην παραπάνω ερώτηση
382
10-20-17
googlareto είπε:
Όταν παίρνετε μία απόφαση είναι καλύτερο να έχετε όλα τα στοιχεία μπροστά σας και με την ησυχία σας να εξετάσετε όλες τις επιλογές σας. Για την ακρίβεια βέβαια υπάρχουν πολλά άλλα παράξενα πράγματα που θα πρέπει να εξετάσετε πριν πάρετε μια απόφαση στο μέλλον.
Ο χρόνος στην διάρκεια της ημέρας
‘Οσο περισσότερες αποφάσεις παίρνουμε, τόσο περισσότερο υποφέρουμε από κούραση: κούραση αποφάσεων. Όπως οι αθλητές που κάνουν υπερ προπόνηση και κάποια στιγμή ‘καίγονται’, το ανθρώπινο μυαλό υποφέρει από πνευματική κόπωση. Για την ακρίβεια η κούραση που προέρχεται από τις αποφάσεις που παίρνουμε δεν συνδέεται με την δυσκολία των αποφάσεων αλλά με την ποσότητα αυτών.
Καθημερινά παίρνουμε δεκάδες αποφάσεις, από τις πιο απλές , όπως τι ρούχα να φορέσουμε έως και τι μουσική να ακούσουμε ή πως θα είμαστε συνεπείς στην ώρα εργασία μας. Κάθε μία από αυτές τις επιλογές κουράζει το μυαλό μας και έτσι μέχρι το τέλος της ημέρας αισθανόμαστε τόσο κουρασμένοι όσο σαν να έχουμε πάρει μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση που θα επηρεάσει την ζωή μας. Η βασική διαφορά ανάμεσα στην σωματική κούραση και την πνευματική είναι ότι δεν αντιλαμβάνεστε ότι πνευματικά έχετε στερεύσει.
Μια μελέτη του 2011 έδειξε πως οι αποφάσεις των δικαστών ( 1100 περιπτώσεις) επηρεάζονται από την κόπωση των αποφάσεων ,όταν οι αιτήσεις των φυλακισμένων που είχαν γίνει νωρίς την ίδια μέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν δεκτές από αυτές που υποβάλλονταν αργότερα και εξαρτιόντουσαν από το πόσο πνευματικά κουρασμένοι ήταν οι δικαστές.
Πόσο θυμωμένοι είσαστε
Όλοι ξέρουμε ότι ο θυμός οδηγεί στο μίσος και το μίσος μας κάνει να υποφέρουμε. Όμως μερικές φορές μπορεί να μας κάνει να παίρνουμε πιο σωστές αποφάσεις.
Ένας ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και οι συνεργάτες του έκαναν μια σειρά από πειράματα σε σπουδαστές σχετικά με το πώς ο θυμός επηρεάζει τις αποφάσεις τους. Η ομάδα των σπουδαστών που ήταν θυμωμένη, γιατί τους είχε γίνει κριτική για την απόδοση τους , σχετικά με την άλλη ομάδα σπουδαστών που ήταν ήρεμη, αποδείχτηκε ότι μπόρεσε να πάρει καλύτερες αποφάσεις. Στα πειράματα αυτά αποδείχτηκε ότι ο θυμός μας κάνει πιο αναλυτικούς με αποτέλεσμα να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις. Ένα άλλο δε πείραμα απέδειξε ότι ο θυμός μπορεί να μετατρέψει άτομα που συνήθως δεν είναι πολύ αναλυτικά να παίρνουν πιο δαιμόνιες αποφάσεις.
Όταν έχουμε πολλές επιλογές
Όταν παίρνουμε μια απόφαση είναι καλύτερα να έχουμε όλες τις επιλογές μπροστά μας. Έτσι δεν είναι; Λοιπόν, όχι σύμφωνα με τους επιστήμονες. Προφανώς είμαστε πιο ευτυχισμένοι με τις αποφάσεις που παίρνουμε εάν περιορίσουμε τις επιλογές μας μπροστά μας.
Μία συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν έχουν να επιλέξουν σοκολατάκια . Οι άνθρωποι προτιμούσαν να διαλέγουν από μια σειρά 30 γλυκών παρά από 6 (διότι το να έχεις επιλογές είναι υπέροχο), αλλά αφού έκαναν την επιλογή τους οι άνθρωποι που επέλεξαν από τις λιγότερες ποικιλίες ήταν πιο ευτυχισμένοι με την επιλογή τους και ήταν πιο πιθανό να ξανά επέλεγαν αυτές τις σοκολάτες.
Ο Barry Schwartz, συγγραφέας του βιβλίου Το παράδοξο των επιλογών μας, εξηγεί αυτό το παράδοξο ως εξής: Όσες περισσότερες επιλογές έχουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να μην πάρουμε μια θετική απόφαση, και αυτή η προοπτική καταστρέφει οποιαδήποτε ευχαρίστηση μπορεί να πάρει κανείς από την συγκεκριμένη επιλογή.
Το ένστικτο σας
Όταν πρέπει να πάρετε μια πολύ σημαντική απόφαση, που θα αλλάξει την ζωή σας, όπως σε ποιο πανεπιστήμιο να σπουδάσετε ή οτιδήποτε άλλο, μην παίρνετε γρήγορες αποφάσεις. Σκεφτείτε το. Αφήστε τον χρόνο. Αλλά οπωσδήποτε μη πάρετε μια βιαστική απόφαση. Εκτός εάν πιστεύετε στην επιστήμη. Οι επιστήμονες δεν έχουν βγάλει οριστικά συμπεράσματα και δεν ισχυριζόμαστε ότι θα πρέπει να παίρνετε αποφάσεις της στιγμής, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι το υποσυνείδητο μας λειτουργεί καλύτερα στην λήψη μιας απόφασης παρά το συνειδητό μας. Μετά από ανάλυση του εγκεφάλου πριν από την λήψη αποφάσεων , μελετητές στην Λειψία και το Βερολίνο αποκάλυψαν ότι το υποσυνείδητο του μυαλού μας μπορεί να πάρει πιο γρήγορες και σωστές αποφάσεις από ότι το συνειδητό μας.
Σε μια σειρά από πειράματα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συνειδητή σκέψη μας βοηθούσε να ξεχωρίσουμε τα προσόντα των καλών αυτοκινήτων, όταν τα χαρακτηριστικά τους ήταν αρκετά απλά. Όταν τα χαρακτηριστικά ήταν πιο πολύπλοκα το υποσυνείδητο μας επέλεγε το πιο εντυπωσιακό αυτοκίνητο. Το ίδιο γινόταν όταν είχαμε να κάνουμε με τα διάφορα ψώνια.
Η επιστήμη θα πρέπει βέβαια να βρει ένα απλό τρόπο για τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα στο ένστικτο μας, την ελεύθερη βούληση μας και τις χαζές αποφάσεις μας . Ας περιμένουμε λίγο ακόμη.
Το φύλο του παιδιού σας
Εάν έχετε πολιτική αντιπαράθεση με τον σύντροφο σας η γέννηση ενός μωρού θα μπορούσε να μετατρέψει τον σύντροφο σας για παράδειγμα από συντηρητικό σε πιο φιλελεύθερο και αντίστροφα. Μια μελέτη του 2008 με τίτλο Κόρες και ψήφος στην αριστερά βρήκε ότι το φύλο του παιδιού σας θα μπορούσε να επηρεάσει τις πολιτικές σας αποφάσεις. Για κάθε αντίστοιχη κόρη που αποκτά το κάθε ζευγάρι αυξάνουν κατά 2% τις πιθανότητες τους να ψηφίσουν αριστερό κόμμα. Το ίδιο ισχύει με τα αγόρια και την πιθανότητα να ψηφίσουν συντηρητικό κόμμα.
Και γιατί συμβαίνει αυτό; Οι θεωρητικοί σε αυτήν την περίπτωση έχουν τους λόγους τους. Συγκεκριμένα πιστεύουν ότι εάν γεννηθεί κορίτσι, επειδή υπάρχει συνήθως μισθολογική διαφορά εις βάρος των γυναικών και επειδή οι γυναίκες έχουν συγκεκριμένα γούστα για τις αγορές των δημοσίων αγαθών, οι γονείς λογικά κλίνουν προς τα αριστερά και αντίστοιχα προς τα δεξιά εάν έχουν αγόρια.
Το περιβάλλον σας
Μπορεί να επηρεαζόμαστε από την διάθεση μας εάν πρόκειται να πάμε στην τουαλέτα αλλά δεν είμαστε αφελείς για να επηρεαζόμαστε από το χώρο που βρισκόμαστε, έτσι δεν είναι; Και όμως επηρεαζόμαστε πραγματικά. Μια σειρά από μελέτες τα τελευταία χρόνια κατέδειξε ότι όταν οι άνθρωποι ψηφίζουν, ο χώρος επηρεάζει ιδιαίτερα την ψήφο τους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ψηφίζουν σε σχολικό χώρο είναι πιο πιθανό να ψηφίζουν κόμματα που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε σχολικά αιτήματα και θέματα.
Η θερμοκρασία
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν κάνουμε βιαστικές κρίσεις για τους άλλους. Στην πραγματικότητα όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι τα ρούχα που φοράει κάποιος, οι κινήσεις τους σώματος ή πόσο ελκυστικός είναι κάποιος (ή δεν είναι) δημιουργεί φοβερή εντύπωση στο πως ανταποκρινόμαστε προς αυτούς. Το ίδιο συμβαίνει και με την θερμοκρασία.
Μια μελέτη από τον ψυχολόγο John Bargh και τον καθηγητή marketing Lawrence Williams έδειξε πως η θερμοκρασία επηρεάζει τις αποφάσεις. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να κρατήσουν είτε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή ένα κρύο και μετά τους ζήτησαν να τους πουν τις εντυπώσεις τους για ένα υποθετικό πρόσωπο. Αυτοί που κρατούσαν τον ζεστό καφέ εκτίμησαν αυτό το υποθετικό πρόσωπο σαν πιο φιλικό και πιο κοινωνικό από ότι οι άλλοι που κρατούσαν τον κρύο καφέ.
Σε ένα πιο πρόσφατο πείραμα το άγγιγμα ενός ζεστού αντικειμένου έκανε τους συμμετέχοντες να είναι πιο γενναιόδωροι και πλουσιοπάροχοι. Όσο πιο μεγάλη είναι η θερμοκρασία τόσο πιο πολύ εμπιστευόμαστε ένα άγνωστο, δίνουμε φιλοδώρημα σε σερβιτόρους ή και ακόμη κάνουμε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις.
Το μουσικό υπόβαθρο
Δεν πρέπει ποτέ να ακούτε Nirvana ενώ μελετάτε ή να χορεύετε στον ρυθμό των Deep Purple ενώ προσπαθείτε να σκεφτείτε. Ποτέ μην ουρλιάζετε με τους Slipknot ενώ κάνετε ερευνητική εργασία ή να χορεύετε Rock με τον ήχο των Rammstein όταν γράφετε ένα λόγο. Τουλάχιστον έτσι λέει η θεωρία.
Η επιστήμη όμως λέει άλλα πράγματα. Όταν ακούμε γρήγορη μουσική δεν είναι μόνον καλή για το κοινό αλλά μπορεί πραγματικά να μας κάνει να παίρνουμε αποφάσεις πιο γρήγορα και πιο καλές παρά όταν ακούμε μουσική σε αργό τέμπο.
Μια μελέτη του 2009 εξέτασε τις επιδράσεις των διαφορετικών ρυθμών μουσικής στην απόδοση μας και στην λήψη αποφάσεων. Τα αποτελέσματα ήταν οριστικά. Οι συμμετέχοντες που άκουγαν πιο γρήγορη μουσική έπαιρναν καλύτερες και πιο ακριβείς αποφάσεις που ήταν σημαντικές , από αυτούς που άκουγαν αργή μουσική ή μουσική φόντου. Εντούτοις τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια όταν είχαν να κάνουν με την λήψη απλών αποφάσεων.
Τα παιχνίδια που παίζετε στο computer σας
Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν άσχημη φήμη τις περισσότερες φορές. Όταν δεν θεωρούνται υπεύθυνα για το πρόσθετο βάρος των παιδιών, θεωρούνται εξίσου υπεύθυνα για την μετατροπή των παιδιών σε video maniacs. Ενώ οι επιστημονικές μελέτες για το τελευταίο θέμα προς το παρόν αμφισβητούνται, τα βίαια βιντεοπαιχνίδια έχουν ένα συγκεκριμένο θετικό στοιχείο: βοηθούν τους παίχτες να παίρνουν καλύτερες και πιο ακριβείς αποφάσεις.
Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Rochester ανακάλυψαν ότι τα βιντεοπαιχνίδια δράσης βοηθούν τους ανθρώπους να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις πιο γρήγορα . Οι άνθρωποι που παίζουν αυτά τα συγκεκριμένα παιχνίδια ,όχι μόνο αναπτύσσουν μια υψηλότερη ευαισθησία για τον κόσμο γύρω τους αλλά είναι ακόμη καλύτεροι σε πολύπλευρες δραστηριότητες , γίνονται καλύτεροι οδηγοί και έχουν μια πιο βελτιωμένη αίσθηση διεύθυνσης. Συνοψίζοντας , βρέθηκε ότι τα βιντεοπαιχνίδια δράσης κάνουν τους παίχτες πιο αποτελεσματικούς στην συλλογή και επεξεργασία οπτικών και ηχητικών πληροφοριών, από ότι στους μη παίχτες, δίνοντας την δυνατότητα στους παίχτες που παίζουν να παίρνουν καλύτερες και πιο γρήγορες αποφάσεις.
Η ουροδόχος κύστη
Έχετε ποτέ αντιμετωπίσει την λήψη μιας πάρα πολύ κρίσιμης απόφασης; Μια απόφαση που θα απογειώσει την καριέρα σας ή θα την καταστρέψει, θα χαλάσει μια σχέση σας ή θα αλλάξει την ζωή σας για πάντα; Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε; Να σταματήσετε να πηγαίνετε στην τουαλέτα. Αλλά μην είστε τόσο σίγουροι. Αυτό λέει τουλάχιστον η επιστήμη.
Η Ολλανδή επιστήμων Mirjam Tuκ κέρδισε το 1ο βραβείο Nobel για την μελέτη της σχετικά με το πώς ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης μπορεί να επηρεάσει θετικά την συμπεριφορά μας. Η έρευνα της έδειξε ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται οπωσδήποτε να πάνε στην τουαλέτα γίνονται πιο ανεκτικοί με τα χρήματα, και είναι σε θέση να περιμένουν για μια μεγαλύτερη ανταμοιβή αργότερα αντί για μια πιο ενστικτώδη και άμεση ανταμοιβή. Μπορούν επίσης να ελέγξουν καλύτερα τον αυθορμητισμό τους.
Όταν παίρνετε μία απόφαση είναι καλύτερο να έχετε όλα τα στοιχεία μπροστά σας και με την ησυχία σας να εξετάσετε όλες τις επιλογές σας. Για την ακρίβεια βέβαια υπάρχουν πολλά άλλα παράξενα πράγματα που θα πρέπει να εξετάσετε πριν πάρετε μια απόφαση στο μέλλον.
Ο χρόνος στην διάρκεια της ημέρας
‘Οσο περισσότερες αποφάσεις παίρνουμε, τόσο περισσότερο υποφέρουμε από κούραση: κούραση αποφάσεων. Όπως οι αθλητές που κάνουν υπερ προπόνηση και κάποια στιγμή ‘καίγονται’, το ανθρώπινο μυαλό υποφέρει από πνευματική κόπωση. Για την ακρίβεια η κούραση που προέρχεται από τις αποφάσεις που παίρνουμε δεν συνδέεται με την δυσκολία των αποφάσεων αλλά με την ποσότητα αυτών.
Καθημερινά παίρνουμε δεκάδες αποφάσεις, από τις πιο απλές , όπως τι ρούχα να φορέσουμε έως και τι μουσική να ακούσουμε ή πως θα είμαστε συνεπείς στην ώρα εργασία μας. Κάθε μία από αυτές τις επιλογές κουράζει το μυαλό μας και έτσι μέχρι το τέλος της ημέρας αισθανόμαστε τόσο κουρασμένοι όσο σαν να έχουμε πάρει μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση που θα επηρεάσει την ζωή μας. Η βασική διαφορά ανάμεσα στην σωματική κούραση και την πνευματική είναι ότι δεν αντιλαμβάνεστε ότι πνευματικά έχετε στερεύσει.
Μια μελέτη του 2011 έδειξε πως οι αποφάσεις των δικαστών ( 1100 περιπτώσεις) επηρεάζονται από την κόπωση των αποφάσεων ,όταν οι αιτήσεις των φυλακισμένων που είχαν γίνει νωρίς την ίδια μέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν δεκτές από αυτές που υποβάλλονταν αργότερα και εξαρτιόντουσαν από το πόσο πνευματικά κουρασμένοι ήταν οι δικαστές.
Πόσο θυμωμένοι είσαστε
Όλοι ξέρουμε ότι ο θυμός οδηγεί στο μίσος και το μίσος μας κάνει να υποφέρουμε. Όμως μερικές φορές μπορεί να μας κάνει να παίρνουμε πιο σωστές αποφάσεις.
Ένας ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και οι συνεργάτες του έκαναν μια σειρά από πειράματα σε σπουδαστές σχετικά με το πώς ο θυμός επηρεάζει τις αποφάσεις τους. Η ομάδα των σπουδαστών που ήταν θυμωμένη, γιατί τους είχε γίνει κριτική για την απόδοση τους , σχετικά με την άλλη ομάδα σπουδαστών που ήταν ήρεμη, αποδείχτηκε ότι μπόρεσε να πάρει καλύτερες αποφάσεις. Στα πειράματα αυτά αποδείχτηκε ότι ο θυμός μας κάνει πιο αναλυτικούς με αποτέλεσμα να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις. Ένα άλλο δε πείραμα απέδειξε ότι ο θυμός μπορεί να μετατρέψει άτομα που συνήθως δεν είναι πολύ αναλυτικά να παίρνουν πιο δαιμόνιες αποφάσεις.
Όταν έχουμε πολλές επιλογές
Όταν παίρνουμε μια απόφαση είναι καλύτερα να έχουμε όλες τις επιλογές μπροστά μας. Έτσι δεν είναι; Λοιπόν, όχι σύμφωνα με τους επιστήμονες. Προφανώς είμαστε πιο ευτυχισμένοι με τις αποφάσεις που παίρνουμε εάν περιορίσουμε τις επιλογές μας μπροστά μας.
Μία συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν έχουν να επιλέξουν σοκολατάκια . Οι άνθρωποι προτιμούσαν να διαλέγουν από μια σειρά 30 γλυκών παρά από 6 (διότι το να έχεις επιλογές είναι υπέροχο), αλλά αφού έκαναν την επιλογή τους οι άνθρωποι που επέλεξαν από τις λιγότερες ποικιλίες ήταν πιο ευτυχισμένοι με την επιλογή τους και ήταν πιο πιθανό να ξανά επέλεγαν αυτές τις σοκολάτες.
Ο Barry Schwartz, συγγραφέας του βιβλίου Το παράδοξο των επιλογών μας, εξηγεί αυτό το παράδοξο ως εξής: Όσες περισσότερες επιλογές έχουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να μην πάρουμε μια θετική απόφαση, και αυτή η προοπτική καταστρέφει οποιαδήποτε ευχαρίστηση μπορεί να πάρει κανείς από την συγκεκριμένη επιλογή.
Το ένστικτο σας
Όταν πρέπει να πάρετε μια πολύ σημαντική απόφαση, που θα αλλάξει την ζωή σας, όπως σε ποιο πανεπιστήμιο να σπουδάσετε ή οτιδήποτε άλλο, μην παίρνετε γρήγορες αποφάσεις. Σκεφτείτε το. Αφήστε τον χρόνο. Αλλά οπωσδήποτε μη πάρετε μια βιαστική απόφαση. Εκτός εάν πιστεύετε στην επιστήμη. Οι επιστήμονες δεν έχουν βγάλει οριστικά συμπεράσματα και δεν ισχυριζόμαστε ότι θα πρέπει να παίρνετε αποφάσεις της στιγμής, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι το υποσυνείδητο μας λειτουργεί καλύτερα στην λήψη μιας απόφασης παρά το συνειδητό μας. Μετά από ανάλυση του εγκεφάλου πριν από την λήψη αποφάσεων , μελετητές στην Λειψία και το Βερολίνο αποκάλυψαν ότι το υποσυνείδητο του μυαλού μας μπορεί να πάρει πιο γρήγορες και σωστές αποφάσεις από ότι το συνειδητό μας.
Σε μια σειρά από πειράματα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συνειδητή σκέψη μας βοηθούσε να ξεχωρίσουμε τα προσόντα των καλών αυτοκινήτων, όταν τα χαρακτηριστικά τους ήταν αρκετά απλά. Όταν τα χαρακτηριστικά ήταν πιο πολύπλοκα το υποσυνείδητο μας επέλεγε το πιο εντυπωσιακό αυτοκίνητο. Το ίδιο γινόταν όταν είχαμε να κάνουμε με τα διάφορα ψώνια.
Η επιστήμη θα πρέπει βέβαια να βρει ένα απλό τρόπο για τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα στο ένστικτο μας, την ελεύθερη βούληση μας και τις χαζές αποφάσεις μας . Ας περιμένουμε λίγο ακόμη.
Το φύλο του παιδιού σας
Εάν έχετε πολιτική αντιπαράθεση με τον σύντροφο σας η γέννηση ενός μωρού θα μπορούσε να μετατρέψει τον σύντροφο σας για παράδειγμα από συντηρητικό σε πιο φιλελεύθερο και αντίστροφα. Μια μελέτη του 2008 με τίτλο Κόρες και ψήφος στην αριστερά βρήκε ότι το φύλο του παιδιού σας θα μπορούσε να επηρεάσει τις πολιτικές σας αποφάσεις. Για κάθε αντίστοιχη κόρη που αποκτά το κάθε ζευγάρι αυξάνουν κατά 2% τις πιθανότητες τους να ψηφίσουν αριστερό κόμμα. Το ίδιο ισχύει με τα αγόρια και την πιθανότητα να ψηφίσουν συντηρητικό κόμμα.
Και γιατί συμβαίνει αυτό; Οι θεωρητικοί σε αυτήν την περίπτωση έχουν τους λόγους τους. Συγκεκριμένα πιστεύουν ότι εάν γεννηθεί κορίτσι, επειδή υπάρχει συνήθως μισθολογική διαφορά εις βάρος των γυναικών και επειδή οι γυναίκες έχουν συγκεκριμένα γούστα για τις αγορές των δημοσίων αγαθών, οι γονείς λογικά κλίνουν προς τα αριστερά και αντίστοιχα προς τα δεξιά εάν έχουν αγόρια.
Το περιβάλλον σας
Μπορεί να επηρεαζόμαστε από την διάθεση μας εάν πρόκειται να πάμε στην τουαλέτα αλλά δεν είμαστε αφελείς για να επηρεαζόμαστε από το χώρο που βρισκόμαστε, έτσι δεν είναι; Και όμως επηρεαζόμαστε πραγματικά. Μια σειρά από μελέτες τα τελευταία χρόνια κατέδειξε ότι όταν οι άνθρωποι ψηφίζουν, ο χώρος επηρεάζει ιδιαίτερα την ψήφο τους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ψηφίζουν σε σχολικό χώρο είναι πιο πιθανό να ψηφίζουν κόμματα που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε σχολικά αιτήματα και θέματα.
Η θερμοκρασία
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν κάνουμε βιαστικές κρίσεις για τους άλλους. Στην πραγματικότητα όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι τα ρούχα που φοράει κάποιος, οι κινήσεις τους σώματος ή πόσο ελκυστικός είναι κάποιος (ή δεν είναι) δημιουργεί φοβερή εντύπωση στο πως ανταποκρινόμαστε προς αυτούς. Το ίδιο συμβαίνει και με την θερμοκρασία.
Μια μελέτη από τον ψυχολόγο John Bargh και τον καθηγητή marketing Lawrence Williams έδειξε πως η θερμοκρασία επηρεάζει τις αποφάσεις. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να κρατήσουν είτε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή ένα κρύο και μετά τους ζήτησαν να τους πουν τις εντυπώσεις τους για ένα υποθετικό πρόσωπο. Αυτοί που κρατούσαν τον ζεστό καφέ εκτίμησαν αυτό το υποθετικό πρόσωπο σαν πιο φιλικό και πιο κοινωνικό από ότι οι άλλοι που κρατούσαν τον κρύο καφέ.
Σε ένα πιο πρόσφατο πείραμα το άγγιγμα ενός ζεστού αντικειμένου έκανε τους συμμετέχοντες να είναι πιο γενναιόδωροι και πλουσιοπάροχοι. Όσο πιο μεγάλη είναι η θερμοκρασία τόσο πιο πολύ εμπιστευόμαστε ένα άγνωστο, δίνουμε φιλοδώρημα σε σερβιτόρους ή και ακόμη κάνουμε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις.
Το μουσικό υπόβαθρο
Δεν πρέπει ποτέ να ακούτε Nirvana ενώ μελετάτε ή να χορεύετε στον ρυθμό των Deep Purple ενώ προσπαθείτε να σκεφτείτε. Ποτέ μην ουρλιάζετε με τους Slipknot ενώ κάνετε ερευνητική εργασία ή να χορεύετε Rock με τον ήχο των Rammstein όταν γράφετε ένα λόγο. Τουλάχιστον έτσι λέει η θεωρία.
Η επιστήμη όμως λέει άλλα πράγματα. Όταν ακούμε γρήγορη μουσική δεν είναι μόνον καλή για το κοινό αλλά μπορεί πραγματικά να μας κάνει να παίρνουμε αποφάσεις πιο γρήγορα και πιο καλές παρά όταν ακούμε μουσική σε αργό τέμπο.
Μια μελέτη του 2009 εξέτασε τις επιδράσεις των διαφορετικών ρυθμών μουσικής στην απόδοση μας και στην λήψη αποφάσεων. Τα αποτελέσματα ήταν οριστικά. Οι συμμετέχοντες που άκουγαν πιο γρήγορη μουσική έπαιρναν καλύτερες και πιο ακριβείς αποφάσεις που ήταν σημαντικές , από αυτούς που άκουγαν αργή μουσική ή μουσική φόντου. Εντούτοις τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια όταν είχαν να κάνουν με την λήψη απλών αποφάσεων.
Τα παιχνίδια που παίζετε στο computer σας
Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν άσχημη φήμη τις περισσότερες φορές. Όταν δεν θεωρούνται υπεύθυνα για το πρόσθετο βάρος των παιδιών, θεωρούνται εξίσου υπεύθυνα για την μετατροπή των παιδιών σε video maniacs. Ενώ οι επιστημονικές μελέτες για το τελευταίο θέμα προς το παρόν αμφισβητούνται, τα βίαια βιντεοπαιχνίδια έχουν ένα συγκεκριμένο θετικό στοιχείο: βοηθούν τους παίχτες να παίρνουν καλύτερες και πιο ακριβείς αποφάσεις.
Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Rochester ανακάλυψαν ότι τα βιντεοπαιχνίδια δράσης βοηθούν τους ανθρώπους να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις πιο γρήγορα . Οι άνθρωποι που παίζουν αυτά τα συγκεκριμένα παιχνίδια ,όχι μόνο αναπτύσσουν μια υψηλότερη ευαισθησία για τον κόσμο γύρω τους αλλά είναι ακόμη καλύτεροι σε πολύπλευρες δραστηριότητες , γίνονται καλύτεροι οδηγοί και έχουν μια πιο βελτιωμένη αίσθηση διεύθυνσης. Συνοψίζοντας , βρέθηκε ότι τα βιντεοπαιχνίδια δράσης κάνουν τους παίχτες πιο αποτελεσματικούς στην συλλογή και επεξεργασία οπτικών και ηχητικών πληροφοριών, από ότι στους μη παίχτες, δίνοντας την δυνατότητα στους παίχτες που παίζουν να παίρνουν καλύτερες και πιο γρήγορες αποφάσεις.
Η ουροδόχος κύστη
Έχετε ποτέ αντιμετωπίσει την λήψη μιας πάρα πολύ κρίσιμης απόφασης; Μια απόφαση που θα απογειώσει την καριέρα σας ή θα την καταστρέψει, θα χαλάσει μια σχέση σας ή θα αλλάξει την ζωή σας για πάντα; Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε; Να σταματήσετε να πηγαίνετε στην τουαλέτα. Αλλά μην είστε τόσο σίγουροι. Αυτό λέει τουλάχιστον η επιστήμη.
Η Ολλανδή επιστήμων Mirjam Tuκ κέρδισε το 1ο βραβείο Nobel για την μελέτη της σχετικά με το πώς ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης μπορεί να επηρεάσει θετικά την συμπεριφορά μας. Η έρευνα της έδειξε ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται οπωσδήποτε να πάνε στην τουαλέτα γίνονται πιο ανεκτικοί με τα χρήματα, και είναι σε θέση να περιμένουν για μια μεγαλύτερη ανταμοιβή αργότερα αντί για μια πιο ενστικτώδη και άμεση ανταμοιβή. Μπορούν επίσης να ελέγξουν καλύτερα τον αυθορμητισμό τους.
Was this answer helpful?
LikeDislike